Villa Entropie 2

 

.                  E n t r o p i s c h   L e v e n

                                                                 DE KOERS VAN DE EURO

Deze zomer met zijn moordende hitte was een koortsdroom, een hel.
Maar nu eindelijk is de temperatuur onder de 20°C gedaald, valt er zelfs wat regen, worden de planten wakker, kom ik bij kennis, kijk verwonderd rond en - het is september geworden!

Tussenstand1

 

Ik heb mijn tafel naar binnen verhuisd en zit nu voor het venster met uitzicht op de vaart. Een heerlijke werkplek! Wat bloeide het riet mooi de afgelopen weken, de rietpluimen kleurden violet en deinden zachtjes op de wind. Het geheimzinnige riet waarin zich zoveel verbergt. De lisdodden - die Jannes altijd doerebouten noemt - kleuren bruin en de eendekuikens die het afgelopen voorjaar zo netjes achter elkaar aan zwommen, die zwemmen nog steeds netjes achter elkaar aan, alleen zijn ze nu duidelijk aan het puberen. Tussen de pompebladen scharrelt als steeds het waterhoentje .. en leeft .. en werkt.. zo zelfstandig .. zo op jezelf zonder menselijke hulp, met je lijf als huisvesting, gereedschap en voertuig tegelijk, dat treft mij. 

Ja, september, net als toen. Toen kreeg ik mijn idee en nu werk ik het uit. Mijn eigen afspeeltoverbegint vorm te krijgen. Een superpositie van delftovers, maaktovers, aanmaaktovers en afspeeltovers en zelf ben ik weer een component van andere superposities. Het begint zolangzamerhand een hele stapel te worden, een verzameling van entropische informatie over toestandsveranderingen. Ik treedt in de voetsporen van Diderot met zijn encyclopedisten, ik bouw de eerste entropedie.  Dit is het begin van een entropisch kadaster.

Mijn eigen afspeeltover bestaat nu uit een optelsom van tenminste 50 toverslagen, maar die zijn nog niet allemaal uitgerekend, de som komt voorlopig uit op Tover5*107 ofwel grootte-orde Tover1,5*103/mensleefdag. Daar kan nog veel bijkomen, maar reeds nu is te zien dat het leven van een doorsnee westerse mens een kolossale prijs heeft. Vergelijk dat eens met het aanmaken van één ton staal op klassieke wijze à Tover4*104 Ook al zijn er grote onnauwkeurigheden in de schattingen, dan nog kunnen we er niet omheen dat de entropieverhoging die nodig is in de biosfeer om een mens één dag te laten leven van dezelfde grootte-orde is als de verhoging die nodig is voor het winnen van één kilo zuiver staal uit de aardkorst. Je gaat je schamen om mens te zijn. Vergelijk dat eens met het leven van een aap: die redt het met een paar bananen per dag!

Dit enorme verschil kan ik niet goed bevatten. Ik heb tijdens de berekeningen vaak gezien dat het exponentiele karakter van de entropie tot flinke sprongen kan leiden - denk maar aan de ballenbak - maar dit?! Heb ik een denkfout gemaakt bij het opbouwen van mijn methode? Heb ik gewoon domme rekenfouten gemaakt? Of is het gewoon juist? Het bange gevoel bekruipt mij dat het resultaat gewoon juist is.

Ik besef opnieuw dat de prijs van een ding veel hoger is dan de intrinsieke waarde ervan. Het pandgeld van mijn lijf bedraagt bij benadering Tover1000 , een fractie van de prijs van het afspelen ervan. Er zijn geen andere kapitaalgoederen te bedenken waaraan tijdens hun leven zoveel wordt uitgegeven om ze in stand te houden, dat wil zeggen dat de entropie ervan op een bepaald niveau wordt gehouden, dat is het zuivere conservatisme.

Ik had natuurlijk ook kunnen besluiten om de kosten van mijn leven in euro's uit te rekenen. Maar dan, wat is de waarde van de Euro nog, die is afhankelijk van tijd en plaats en dus relatief en dus onbruikbaar om systemen met elkaar te kunnen vergelijken. Daarentegen is de Tover standvastig als de snelheid van het licht, omdat de Tover even diep in de natuur is verankerd.

Hoeveel tovers zou de euro vandaag - 2023 - waard zijn? Wat is de echte eurokoers? Met behulp van alle toestandsveranderingen die ik heb uitgerekend kan ik daar een slag naar  slaan, te beginnen met deze tabel:

artikel prijs koers
      Tover Tover/
1 kg aardappelen 1,67 44 26
1 bloemkool 2,00 61 30
1 tarwebrood 1,20 35 29
1 liter melk 2,00 65 32
1 kg rundvlees 24,00 863 36
1 kg kaas 16,00 504 32
1 liter karnemelk 1,60 50 31
bouw 1 rijtjeshuis 336.000 11.365.779 34
1 kuub drinkwater 2 61 30
1 kJ stroom 3,E-05 8,E-04 28
1 spijkerbroek 62 1.924 31
 
 Toelichting:
- artikel
In deze kolom zijn artikelen opgenomen uit de Afspeeltover Mens. Het zijn gebruiks- en verbruiksartikelen die een mens nodig heeft om te leven. Artikelen waarvan de winkelprijs niet erg ver van de kostprijs ligt als gevolg van serieproduktie en marktwerking die winstmarges drukt geheel volgens het scenario van Marx. Dus geen verzamelobjecten zoals antiek of kunstvoorwerpen. Ook niet objecten die schaars zijn of waarvoor een zwarte markt bestaat. Lustobjecten dus ook niet. Prijzen worden dan schenkingen.
- prijs
In deze kolom zijn de prijzen van deze artikelen opgenomen, zowel in Euro als in Tover.
De toverprijzen zijn overgenomen uit de betreffende delf-/aanmaak-/maaktovers. De waterprijs is exclusief Pandgeld, hierover in een volgend artikel meer.
De europrijzen zijn de basisprijzen van een gemiddelde supermarkt anno 2023. Daarbij zijn de vlees- en zuivelprijzen met een factor 1,6 vermenigvuldigd om zo de 40% Europese en Nederlandse subsidies te verrekenen. De bouwprijs rijtjeshuis is gebaseerd op een gehanteerde bouwprijs à € 450/m3 inclusief BTW.
De euro-prijs van de spijkerbroek is de Westeuropeese prijs van een spijkerbroek gemaakt in de proeffabriek van C&A in Duitsland uit in Europa geteelde biokatoen, net als in de desbetreffende maaktover Spijkerbroek. 
-koers
In deze kolom is per artikel de toverprijs gedeeld op de europrijs.
Gevonden is een gemiddelde koerswaarde μ = Tover31 /€   met een statistische spreiding  σ = 2,57 volgens de formule
                                                           σ2 = (1/N)*Σ(i=1→N)*(Xi - μ)2                 
waarin
- N is aantal gemeten waarden
- i is volgnummer van een individuele waarde
- X is een gemeten waarde
- μ is het gemiddelde van de gemeten waarden

Gevolgtrekking.
De gevonden gemiddelde koerswaarde is statisch behoorlijk nauwkeurig. Er blijkt dus een bepaalde verhouding te bestaan tussen de waarde van de euro en die van de tover! Let wel: een verhouding die afhankelijk is van tijd en plaats. Nu we dit weten gaat er een wereld open en kunnen we van allerlei artikelen uit de (aan)maaktovers de echte winkelprijs in euro's berekenen! Bijzonder interessant zijn dan weer de delftovers. Een intrigerende vraag is bijvoorbeeld: Hoeveel kost het loslaten van 1 ton CO2 in de atmosfeer nu echt in vergelijking met de prijs van de Europeese emissierechten? En wat is de echte prijs van drinkwater?