Vrijdag 19 September 2000
Men Neme
In artikel Het Gereedschap wilde ik de prijs weten van de inzet van gereedschappen om iets te maken en maakten we nader kennis met de Afspeeltover, de eigenwaarde, de toegevoegde waarden en het inzetquotient. Nu wil ik weten hoe ik de prijs van de te nemen ingrediënten kan berekenen.
In mijn veranderwereld wordt gewerkt met de volgende ingrediënten-categorieën:
1. Bouwstoffen.
Voorbeelden:meel voor de boffert, ijzer voor de lepel, hout voor de tafel, kooldioxide en water voor de fotosynthese, stikstofgas voor kunstmest, zilverzand voor glas...
2. Brandstoffen.
Voorbeelden: zuurstof in combinatie met stookolie, benzine, steenkool, suiker,vet,..
3.Energie.
Voorbeelden:stroom, warmte, windkracht, waterkracht, zonnestraling,...
Merk op dat deze ingrediënten meer dan alleen grondstoffen betreffen. Dat komt omdat het de ingrediënten zijn voor het uitvoeren van een toestandsverandering en niet alleen voor het samenstellen van een toestand.
De onderscheidene categorieën betreffen voor een klein deel delfstoffen die in de Omgeving, als bedoeld in de begripsbepalingen van de Bewonerssovereenkomst, worden gedolven. De toestandsveranderingen die dit gebeuren beschrijven heten dan ook Delftovers. De delfstoffen kunnen nadat zij zijn gedolven ongewijzigd als ingrediënt worden aangewend. Voorbeeld: koolzuurgas, gedolven uit de dampkring, wordt door het bladgroen in ongewijzigde vorm direkt ingezet voor de fotosynthese.
Maar voor veel ingrediënten gaat dat niet op, want zij moeten eerst nog via raffinage of zuivering of fysisch/chemische omvorming worden gewonnen uit hun moeder-delfstof. Bijvoorbeeld ijzer uit erts of stroom via de windmolen uit windenergie. De toestandsveranderingen die dit aanmaken van ingrediënten beschrijven heten Aanmaaktovers. De delftover is dus een bouwsteen van de aanmaaktover.
***
Het berekenen van de prijs van de te nemen hoeveelheden ingrediënten voor de Afspeeltover Hamer is ingewikkeld, het is een optelsom van delftovers en aanmaaktovers. In het vorige stukje heb ik dit laten zien.
Later ga ik hierop door, voorlopig is het voldoende kennis te hebben gemaakt met Delftovers en Aanmaaktovers.
Waarom de entropie-toename en niet de energietoename (broeikaseffect)
als maat voor de verandering van het milieu?
Antwoord:
Entropie is een toestandsgrootheid, die de inwendige ordening, beweging en samenstelling
– het interne milieu - van een systeem aangeeft. De inwendige energie is ook een
toestandsgrootheid, maar die beperkt zich uitsluitend tot het aangeven van de
hoeveelheid inwendige beweging – de interne dichtheid - van het systeem.
|