Pagina 1 van 2
BEWONERSOVEREENKOMST Villa Entropie
vastgesteld in de vergadering op 1 januari 2000 in Villa Entropie ten overstaan van notaris Rustig.
DE ONDERGETEKENDEN
overwegende
1. Milieu-indicatoren schieten tekort.
Nu het op onze aarde zo slecht gaat met de leefbaarheid voor mens, plant en dier worden er allerlei meetindicatoren bedacht om de ontwikkeling van de leefbaarheid te kunnen volgen en bewaken. De onderliggende gedachte is om hieruit een normensysteem af te leiden waarmee de ontwikkeling kan worden gestuurd en hopelijk in betere banen kan worden geleid.
Een greep uit de vele indexen:
- Gemeentelijke Duurzaamheidsindex Nederland. 24 indicatoren lopend van jeugdwerkeloosheid via ernstig overgewicht volwassenen en CO2-uitstoot naar onroerende zaakbelasting. Resulteert in een ranglijst van gemeenten.
- Dow Jones Sustainability Index. Het rapportcijfer voor een individueel bedrijf op grond van een stapel indices die de economische, ecologische en sociale prestaties meten van het bedrijf. In 2014 rukten enige Nederlandse bedrijven op in de ranglijst.
- Environmental Sustainability Index voor landen. Bedacht door de Yale Universiteit en gepubliceerd van 1999 – 2005, daarna opgevolgd door
- Environmental Performance Index. Per land worden rapportcijfers gegeven aan een reeks aspecten van de gezondheid van de omgeving en de vitaliteit van het ecosysteem. In 2006 stond Nederland op de 27e plaats en in 2014 op de 11e plaats.
- Lokale duurzaamheidsmeter van de Vereniging Nederlandse gemeenten, Klimaatverbond Nederland, Gemeenten voor duurzame ontwikkeling en FEE-Nederland, onderdeel van de Foundation for Environmental Education. Men vult een vragenlijst in, waarvan wordt aangegeven dat deze is geënt op de (sic) drie dimensies van duurzame ontwikkeling People, Planet, Profit. Iedereen en elk bedrijf kan zichzelf zo de duurzaamheids-maat nemen.
- Ecologische voetafdruk, deze meet jouw ruimtebehoefte voor de produktie van wat je gebruikt en de opname van de CO2 die je uitademd. Mondiaal eerlijk verdeeld beschik je over 1,7 ha produktief land per jaar, terwijl je nu gemiddeld 2,6 ha per jaar verbruikt.
- Bruto binnenlands produkt, de som van alle financiele inkomens van mensen en bedrijven. Wordt door sommige ekonomen als indicator gezien van het welzijn in het land, anderen bestrijden dat om bekende redenen.
- Bruto nationaal geluk. Volgens bedenker Wangchuk is geluk te verkiezen boven welzijn.
- GelukkigePlaneetIndex van de New Economics Fundation. De H(appy)P(lanet)I(ndex) = (voldoening in het leven x levensverwachting) / (ecologischevoetafdruk). Costa Rica staat bovenaan in de ranglijst. Geen westerse landen in de top tien.
- Nog veel meer.
Maar aan al deze indicatoren en beoordeelsystemen kleeft het bezwaar dat zij slechts het menselijk gedrag beoordelen en niet het gedrag van de Aarde zelf. En daar is het nu juist om begonnen. Met deze indicatoren houden de mensen elkaar een beetje voor de gek.
Mensen die mensen meten, het is een cirkelredenering, het is als de bakker die zijn eigen brood keurt.
Twee meetlatten zijn allebei even lang en zijn het er roerend over eens dat zij een meter lang zijn.
Er stonden twee paddestoelen langs de weg. Wat stuiven wij toch heerlijk! sprak de een. Ja, beaamde de ander, er gaat niets boven het stuiven!
Maar de vraag: Hoe ontwikkelt zich de toestand van de Aarde? wordt niet beantwoord.
Hoe kan dat toch? Er wordt zo heel veel gemeten aan de Aarde door geologen, klimatologen, allerlei soorten aardrijkskundigen en aardwetenschappers en die onderzoeken van het systeem Aarde de bodem, de zeeën, de dampkring en de leefruimte, maar dit resulteert slecht in onafzienbare meetreeksen en trents voor afzonderlijke parameters en niet in een enkele kwantitatieve toestandsgrootheid voor de Aarde als geheel.
Is die er dan echt niet?
2. Toestandsgrootheid uit de thermodynamica nodig.
Opnieuw bladeren wij door het internet op zoek naar die grootheid om de toestand van de Aarde mee te meten..
Resultaat:
- Exergie-balans, een holistische ecologische indicator voor duurzaamheid, Jörgensen 2006.
Holistisch wil zeggen dat het niet gaat om de optelling van fysische, biologische en nog andere indicatoren, maar om de uitkomst van de interactie, de mate van synergie tussen de verschillende actoren. De ecologische diensten die wij benutten dienen in evenwicht te staan met onze wederdiensten aan het ecosysteem. Dan is er duurzaamheid.
In deze balans wordt dus de ecologie als apart systeem behandeld, een systeem dat diensten verricht zonder menselijke inmenging. Hier wordt de toestand van een onderdeel van het systeem Aarde behandeld. Echter nog zonder kwantificering met een objectieve grootheid... Er gloort iets aan de horizon, maar het klinkt nog zweverig.
- Omdat er verder niks wordt gevonden tikken wij wanhopig het woord ‘toestandsgrootheid’ in bij Google. Dat helpt! Via Wikipedia komen we bij de thermodynamica terecht. Dit onderdeel van de natuurkunde werkt met toestandsgrootheden om de toestand van een systeem in meetbare objectieve eenheden uit te drukken.
3. De entropie als toestandsgrootheid.
Wat we zoeken is een extensieve grootheid of wel een natuurkundige grootheid waarvan de waarde afhangt van de grootte en/of de hoeveelheid materiaal van het systeem dat we met deze grootheid willen meten.
Voor het systeem Aarde wïllen wij zo’n grootheid, een grootheid waar alles inzit en vooral: een grootheid die als goede indicator kan dienen voor de leefbaarheid die het beschouwde systeem Aarde aan planten en dieren, waaronder mensen, biedt.
De thermodynamica bezit reeds sinds de 19e eeuw zo’n grootheid en deze heet entropie.
Definitie: de entropie van een systeem is het aantal microtoestanden waarin het systeem inwendig kan worden gerangschikt, zonder dat de macroscopische toestand ervan veranderd.
4. Entropie en leefbaarheid.
Door toedoen van de mens neemt de entropie in de biosfeer van de Aarde voortdurend toe. De mens verplaatst, verspreidt, verbrandt, verteert, vermengt, waardoor de entropie stijgt - maar de leefbaarheid daalt. Zelden plaatst de mens terug, zamelt in of ontmengt. Nooit ruimt de mens op, want wat de mens opruimen noemt, is in feite wegleggen, verplaatsen, verstrooien. De schijn is opbouw, het wezen is afbraak.
Tegenover deze slechte behandeling van de Aarde staat de zorg die de mensen aan zichzelf besteden. Waar zij de entropie van de Aarde onverschillig laten stijgen, zorgen zij er dagelijks voor dat de entropie van hun eigen lijven constant blijft: de temperatuur ervan wordt zorgvuldig op 37 °C gehouden en versleten cellen worden tijdig vervangen. Dit bereiken zij met regelmatig ademen, eten, drinken, ontlasten en wonen in een huis.
Jouw huis is de woning voor jouw lijf. Ook in jouw huis hou jij de entropie constant. Daar pas je goed op. Besef dat de Aarde jouw echte huis is en dat je daar dezelfde zorg aan moet besteden als aan je eigen woning. Ook op Aarde mag de entropie niet stijgen, want de Aarde het huis is voor alle mensen.
Maar hoe dat besef aan te brengen bij ieder mens persoonlijk? En als dat besef er is, wat dan? Er zijn zo verschrikkelijk veel mensen en het is toch niet te doen om voor iedereen afzonderlijk een precieze taak te bedenken.
5. Het onduurzame geld.
Ongeveer twintig eeuwen geleden stuurden de Egyptenaren duizenden misdadigers, krijgsgevangenen en slaven, zowel mannen als vrouwen, met gebonden voeten de goudmijnen in. Zij moesten daar dag en nacht arbeiden.Met puntige houwelen hakten de sterksten de rotsen los. Knapen klopten de stukken kleiner en brachten ze uit de mijn. Krachtige mannen stampten de stenen dan in vijzels met ijzeren stampers tot de grootte van een erwt.En daarna moesten vrouwen en oude mannen in handmolens daarvan een stoffijn poeder malen. Onophoudelijk zetten de opzichters tot werken aan, en zweepten de ongelukkigen, die van vermoeidheid in elkaar zakten, meedogenloos tot zij hun werk hervatten. Het fijngemalen gesteente werd door de werkmeesters meermalen met water aangeroerd en uitgewassen.Het stofgoud gloeide men dan verscheidene dagen achtereen in tegels, met lood, zout, tin en klei. Er bleef dan zuiver goud met slakken achter. Aldus Griekse schrijvers die hierover vertellen.
Alleen al vanwege de enorme inspaningen die nodig waren om goud te winnen had het een grote waarde, deze waarde werd nog iets vergroot door de eigenwaarde van het goud. En dan was er nog de esthetische waarde: het roest niet en verliest nimmer zijn glans.
Door zijn grote waarde en in combinatie met zijn compactheid werd het goud een belangrijk ruilgoed. Zowat 16 eeuwen voordat de christelijke jaartelling werd ingevoerd, gebruikten de Egyptenaren gestempelde gouden baren reeds als betaalmiddel.
Zo ontstond het gedegen goud- en zilvergeld en dat bleef eeuwen en eeuwen een stabiele waardedrager totdat de mensen in de 19e eeuw begonnen te mechaniseren met behulp van stoommachine en explosiemotor en de massaproduktie op gang kwam. Dit bracht bevolkingsgroei teweeg en behoefte aan meer geld om de aanzwellende goederenstromen mee te kunnen betalen. Maar omdat er niet zoveel goud meer was werd het papiergeld ingevoerd onder het mom dat het werd gedekt door de goudstaven opgestapeld in de kluizen van nationale banken. In Nederland bleef goud- en zilvergeld tot 1933 in omloop, toen werden de laatste gouden tientjes geslagen, daarna was er nog slechts papiergeld, alhoewel guldens en rijksdaalders nog tot in de zeventiger jaren in een zilverlegering werden geslagen.
Het huidige papiergeld wordt nog steeds door goudvoorraden gedekt, maar de dekkingsgraad is in de loop der jaren geslonken tot minder dan 4%. Dit is wel de belangrijkste oorzaak van de voortdurende waardedaling van het geld. Dat er ondanks deze slechte dekking nog veel vertrouwen is in het geld komt door het vertrouwen dat de mensen hebben in de waarde van de steenkool- , olie- en gasvoorraden, die de aarde biedt en die als dekking worden gezien. Maar die voorraden slinken hard en het afrekenen met ongedekte cheques zal de mensheid duur komen te staan. Het geld als zodanig heeft geen enkele ruilwaarde meer, het is instrumenteel geworden. Het huidige geldsysteem is een puntensysteem waarmee de goederen en producten volgens bepaalde spelregels worden gewonnen, verdeeld, gebruikt en verbruikt. Aan deze punten is nooit gebrek, zij kunnen gemakkelijk worden vermenigvuldigd . . de mens is hierdoor ieder besef kwijtgeraakt van zijn gebondenheid aan de Aarde, de mens is hierdoor losgezongen van zijn bronnen.
Het over de Aarde verspreide goud terugverzamelen is geen optie net zomin als het mogelijk is om de verbruikte grondstoffen weer in te zamelen. Wat nu.
Daar is de bitcoin op gevonden, die net als goud alleen tegen enorme inspanningen kan worden gedolven, wat de waarde ervan bepaald. Deze keer zijn het computerinspanningen, maar die zijn net als de slavenarbeid terug te voeren op het afwaarderen van energie. Dat de bitcoin, anders dan het goud geen of nauwelijks intrinsieke waarde heeft, wordt genegeerd. De bedenker van de bitcoin heeft de voorraad te delven bitcoins - net als de goudvoorraad - op voorhand gelimiteerd. Ook de bitcoins raken op. De prijs ervan stijgt. Wat nu.
6. De Tover.
Er is nog één laatste overtuigende geldsoort die de Aarde biedt. Het is haar grootste schat, het is haar Leefbaarheid. Deze kan met behulp van de toestandsgrootheid entropie worden gemunt. Kies voor de munteenheid de tover, afkorting van ‘toestandsverandering’.
Eén tover kan door de mens gedolven worden indien hij de leefbaarheid van de Aarde navenant doet toenemen . Dit kan hij bereiken door de entropie van de Aarde met 1 Joule per graad Kelvin omlaag te brengen. Zo is de tover objectief en waardevast verankert in de natuur. Zonder inflatie en buiten de invloed van mensen.
Met dit geld kan de mens het deel van zijn activiteiten, dat de leefbaarheid van de Aarde verlaagt, betalen. Per saldo zal dan de leefbaarheid niet stijgen en niet dalen. Dat is pas duurzaamheid. Ja het wordt zelfs mogelijk de leefbaarheid te vergroten door extra activiteiten te ontplooien die uitsluitend entropieverlagend werken en de daarmee verdiende tovers niet uit te geven maar op te sparen. Collectie werkt immers entropieverlagend.
Indien de Tover wordt ingevoerd, wordt in één klap bereikt dat iedere individuele mens zich rechtstreeks aangesproken voelt op duurzaam handelen. Want hij kan pas leefbaarheid verlagen, bijvoorbeeld door te consumeren, nadat hij de leefbaarheid op overeenkomstige wijze heeft verhoogd, bijvoorbeeld door in zijn tuin een boom te laten groeien.
De ecologische diensten die wij benutten dienen in evenwicht te staan met onze wederdiensten aan het ecosysteem. De exergie-balans van Jörgensen wordt zo operationeel gemaakt.
Nu verder met de maatschappelijke organisatie van onze tover-ekonomie.
7. Entropisch Kadaster.
Napoleon bedacht de onpartijdige Dienst van het Kadaster om eens en voor altijd de eigendomssituatie van onroerend goed te registreren. Sinds de invoering ervan is het aantal ruzies over eigendomsgrenzen drastisch afgenomen en werd het eerlijk innen van grondbelasting mogelijk.
Nu moet er een Entropisch Kadaster komen. Onder de Verenigde Naties een dienst om de entropie van het systeem Aarde te bewaken, per lidstaat om de entropie van de lidstaat te bewaken en in jouw gemeente om de entropie van jou met je bezittingen te meten en te registreren.
8. Kamer der Tweede Hoofdwet.
Het is zo ontzettend belangrijk dat het Entropisch Kadaster integer is en van goede kwaliteit.
Want het gaat om het meten van onze leefbaarheid!
Daarom moet er een onafhankelijke controlekamer komen wiens leden in alle opzichten onschendbaar zijn en niet kunnen worden gechanteerd op welke wijze ook.
De Tweede Hoofdwet van de thermodynamica zegt dat een geïsoleerd systeem altijd zijn maximale entropische waarde aanneemt. Bijvoorbeeld de moleculen van twee verschillende gassen in een geïsoleerd vat zullen door hun warmtebeweging altijd maximaal spreiden en mengen.
De mens op Aarde heeft die neiging ook. Het is een duivelse neiging, ongrijpbaar vaak. Strenge, ja zéér strenge controle op het Entropisch Kadaster is daarom dodelijk noodzakelijk.
9. Bank voor de Leefbaaheid.
Zoals ooit het goud werd gewonnen uit de Aarde en tot munt werd geslagen, zo wordt nu de leefbaarheid gewonnen en tot munt geslagen. Daarvoor is er de Bank voor de Leefbaarheid, de munt heet Tover, aangeduid met het symbool , een toverstaf met behulp waarvan de mens het entropische kwaad kan bezweren.
Zoals de klassieke bank goud inkocht en in ruil daarvoor papiergeld uitgaf, zo koopt de BLH herwonnen leefbaarheid in tegen betaling van Tovers. Indertijd werd het goud in de bankkluis opgeslagen, dat doet de BLH niet – leefbaarheid kan niet worden ingezameld en opgesloten in een kluis. De leefbaarheid waar het om gaat, de verloren leefbaarheid die de mensen zelf vernietigden, wordt nadat zij door de mensen is herwonnen, teruggegeven aan de Aarde.
10. Vereffeningsdienst.
Er is voor ieder mens eenmaal per jaar een vereffeningsdag. Op deze dag zal zijn leefbaarheidsbalans voor het verstreken jaar worden opgemaakt. Dan zal worden geïnventariseerd wat deze mens voor de leefbaarheid op Aarde heeft gedaan. Hoeveel stof heeft hij gedistribueerd? En hoeveel gecollecteerd? Was dat met elkaar in balans? De Vereffeningsdienst zal dit beoordelen en aan de hand van het oordeel aan deze mens een vereffeningsaanslag opleggen. Als hij de leefbaarheid heeft verhoogd krijgt hij in Tovers uitbetaald en anders zal hij moeten betalen. Kan hij niet betalen dan krijgt hij voor het nieuwe jaar een leefbaarheidstaak opgelegd. Aan deze maatschappelijke verplichting dient te worden voldaan op straffe van dwangarbeid in een openbaar werk voor de leefbaarheid om zo zijn schuld toch in te lossen..Het idee van de wiskundige Eckart Winzens (1939 - 2008) om de belasting op toegevoegde waarde te vervangen door belasting op onttrokken waarde komt een eindje in de richting, maar mist de sluitende gedachte dat tegenover distributie ( in klassiek ekonomische termen: de vervuiling, de onttrokken waarde, de veroorzaakte entropie-stijging) collectie dient te staan (onbekend bij de klassieke ekonomie, de per saldo veroorzaakte entropiedaling in de biosfeer). En dat er naast belasting van vervuiling evenzeer beloning van teniet-doen van vervuiling nodig is. Zijn collectie en distributie thermodynamisch in evenwicht dan is er duurzaamheid.
11. Toverboekje.
Om de burgers te ondersteunen bij hun deelname aan de leefbaarheidsmaatschappij geeft de Vereffeningsdienst de computer-app Toverboekje uit. Met deze app kan iedere burger eenvoudig maar toch zorgvuldig zijn entropische huishouding administreren en de ontwikkeling van zijn toversaldo dagelijks volgens.
Ook geeft de Vereffeningsdienst leefbaarheidstrainingen.
12. Aan de slag.
Met het samen gaan in een nieuwe vereniging, die de Aarde weer leefbaar maakt en voor de toekomst leefbaar houdt met behulp van een thermodynamisch stabiele huishouding, kan niet worden gewacht.Het oprichten van een vereniging Mijn Aarde Mijn Huis , die de voorgaande woorden in daden omzet, is vandaag aan de orde.